Grand Griffon Vendéen  

Rotumääritelmä  suomeksi  / in english

Kuvaus

Grand Griffon Vendéen on iso karkeakarvainen ranskalainen metsästyskoira, jota käytetään metsästettäessä jalan tai ratsain suurriistaa, saksanhirveä, metsäkaurista, villisikaa tai kettua. Se metsästää yleensä ajueena mutta käytetään myös yksin, kytkettynä vainukoirana, jonka tehtävänä on etsiä riistan jäljet. Suomessa Grandilla voi metsästää jänistä, kettua ja muita pienpetoja. 

Tämä rotu tunnetaan ystävällisestä ja avoimesta luonteesta sekä erinomaisesta metsästystaidosta. Vaikka koira on sosiaalinen rotu, se on myös hyvin itsenäinen ja energinen, joten se sopii parhaiten kokeneille koiranomistajille.

Alunperin Vendéenin alueella oli vain yksi ajokoirarotu, Grand Vendéen (iso vendeenin ajokoira), joka oli lyhytkarvainen. Tästä on aikojensaatossa kehitetty lisäksi 3 muuta kokomuotoa: Briquet Griffon Vendéen, Grand Basset Griffon Vendéen sekä Petit Basset Griffon Vendéen. Ranskassa näiden rotujen kattojärjestö on Club du Griffon Vendéen

Ensimmäiset Suomeen tuodut Grandit tulivat Italiasta 2010. Kennelimme ensimmäinen narttu Famme Fatale Detta Maire sekä tämän veli Farfallone Amoroso Detto Walle. Valitettavasti Maire jouduttiin lopettamaan vatsalaukunkiertymän takia 2016. Mairea ei käytetty jalostukseen.

2011 ja 2012 toimme uroksen ja nartun Ranskasta. Yhdistelmästä syntyi pentue 2014 6+8.