HEALTH

2016

7.8.-16 Salmari is a bit better, no medication at this moment. Thumbs up!!!

11.4.-16 Maire had stomach torsion and was put to sleep. we couldn't do nothing.

2.4. -16 Sad news. "Salmari", a GBGV-boy from our Queen-litter, is suspected to have SRM, steroid responsive meningitis, neck pain syndrome. 

Everything started after a long hunting day. Salmari was very tired and just wanted to go home from forest. Next day he seemed to have pain, was very stiff in movements and couldn´t propely lay down. His neck and back was X-rayed in case of an injury, but nothing was found. He moaned and whimpered when he tried to move.

He is now on steroids, antibiotics and gets painkillers if needed. Steroids are not working as well as we hoped. At the moment there is nothing we can do but wait and hope the medicines start working.

26.4.-16 "Tiuhti" Dinetten Glitter Gonzesse was spayed. 


Gonioscopy 2014

Maxima 2.5.-14 healthy

ECVO Certificates 2014

Mökö 14.3.-14 clear and healthy


 Tiuhti and Maxima had patellar examination 3.9.2013

 Tiuhti & Maxima CERTIFICATE of PATELLAR LUXATION 


ECVO Certificates 2013

Tiuhti and Maxima were eye tested 3.9.2013, all went well :) 

Tiuhti & Maxima certificates 

Maire and Glorieux (Loisto) were eye tested 06.04.2013, both found clean and healthy!

Maire & Glorieux certificates


Maire´s  Hip/elbow dysplasia - certificate HERE

Padme´s Hip /elbow dysplasia - certificate HERE and plus


VATSALAUKUNKIERTYMÄ 

TORSION D´ESTOMAC (Merci Mme Kirsi Korhonen et M. Philippe Bleser pour la traduction française.)

11.01.13 Loiston ensimmäiset valitusäänet toivat mieleeni sen että meillä on kaksi juoksuista narttua samassa talossa. Ryhdyin syöttämään koiria noin klo 22. Loisto ei suostunut syömään. Makasi vain lattialla. Yleensä odottaa melko rauhallisesti omalla ruokailupaikallaan kuppia. Kuppi korjataan pois koskemattomana. Loisto menee sohvalle, petaa ja on hieman levoton. Vaihtaa taas paikkaa toiselle sohvalle ja petaa taas, nyt hieman valittaa ääneen, selvästi kivulias olo. Asettuessaan lattialle ja venytellessään huomaan että kupeet ovat hieman pyöreät. Koira alkaa kaasuuntumaan. Soitto päivystävälle el. vahvistaa epäilyjä: vatsalaukun kiertymä.

Ajamme Haminaan, klo 23:00. Päivystävä eläinlääkäri laittaa koiran tippaan ja antaa rauhoittavaa. Palpoidessa on tuntunut paksuuntuneen pernan reunat. Tässä vaiheessa el toteaa että vain perna on kiertynyt, hänen mielestään ei vielä vatsalaukku.
Aloitamme matkan kohti Helsinkiä klo 24:00. Koira on koko matkan tipassa, makaa ja läähättää, mutta on vahvasti kipulääkitty.
 
Saavumme Eläinsairaala Aistiin noin klo 02:45. Sairaalan päivystäva tutkii koiran ja todetaan jo kertaalleen todettu, perna on kiertynyt. Sairaala antaa hinta-arvion: leikataanko vai lopetetaanko? Päädymme leikkaukseen. Koira kirjataan sisään sairaalaan. Poistumme klo 3:20.

Klo 6:15 eläinsairaalasta soitetaan ensimmäisen kerran ja kerrotaan että leikkaus on suoritettu ja koko vatsalaukku on kännetty oikein päin ja kiinnitetty kylkeen. Vatsalaukku on siis kääntynyt kokonaan vasta matkallamme sairaalaan tai sairaalassa.

Klo 9:00 Lauantain päivystävä el soittaa ja kertoo meille että Loisto on heräämössä. Hän kertoo myös leikkauksen kulusta uudelleen ja sen että pernaa ei ole tarvinnut poistaa. Koira katselee jo ympärilleen ja on käynyt pari kertaa ulkona. Tarkkailu kestää 12 tuntia leikkauksesta.

Klo 21:00 päivystävä el soittaa ja kertoo että Loiston voi hakea kotiin, mutta koska kotimatkamme kestää kolmisen tuntia sovimme kotiuttamisen sunnuntaiaamulle klo 8-9:00.

Sunnuntaina haemme Loiston. Se on utelias, iloinen ja melko pirteä. Kotimatkan se makaa rauhallisesti autossa nukkuen.
 
img_1906a.jpg

Kotona Loiston aloilla pitäminen tuottaa jonkin verran hankaluuksia koska kaveri on vilkas, eloisa, energinen ja aina yhtä iloinen. Kivuista ei valitettavasti ole tietoakaan. Kipu pitäisi hieman aloillaan?

Padmé and MrX were eye tested 27.9.2012, they had also gonioscopy done (glaucoma-test), and both found clean and healthy! 

Padmés eye certificate

MrXs eye certificate (2012)

 


Our Myy was spayed 13.4.-12. The operation went well, and she is doing fine already. One lovely litter from her is enough, and now we can fully consentrate on hunting with her.

130420121586.jpg

 

 Myy in her recowery suit a few hours after the operation.

 

 

 

 

 

 


 MrX´s Hip/elbow dysplasia - certificate HERE


 Health Databank opened by Finnish BassetClub! (in Finnish only, sorry)

Databank contains individual dogs with inheritable or possible inheritable diseases. The information has been given to public by the owner or the breeder. The intention of this databank is to give information for breeders and puppy-buyers, and to gain some possibility to fight against these diseases. Unfortunately all owners don't want to give the information of their dogs to public, but this is a good start for that fight!


ECVO´s Certificate of eye examination

Mr X and Myy were tested 9.10.2010. Both clean and healthy.

X   and  Myy

Link to ECVO


Ventricular Septal Defect (VSD)

Autumn 2009 Meeri was diagnoced VSD. It was a bit of a shock. She was then one year old, and didn't have any symptoms at the moment. Up to 4 years Meeri had almost normal life as a hound, she even did get to hunting. But in autumn 2012 she started to get a little heavier in her breething and got tired more quickly. By april 2013 we had to make the decision to let her go and ease her pains <3

Some links to this matter:

University of Prince Edvards Island , good and simple article

Pet education.com, with picture.